Saskia Assenbroek

Over mij

Het woordje "mij" wordt benadrukt in de titel 'Heb je mij gezien?'

Maar wie is dan die "mij"?

Voor de verschillende mensen om mij heen, zijn ook weer andere dingen van belang of interessant om te weten over mij. Wat ik zélf wilde dat de zorgprofessionals om mij heen destijds wisten over mij, daar kom je tijdens het lezen van mijn boek wel achter.

In het kort zal ik toch alvast iets over mijzelf vertellen. En wil je meer van mij weten? Stuur me dan gerust een mailtje!

Mijn naam is Saskia, ik ben geboren in 1981 en in 2010 ben ik moeder geworden van een dochter en in 2012 heb ik ook nog een zoon gekregen. Samen met mijn man en de kinderen woon ik nu in Zoetermeer.

Na de middelbare school heb ik de opleiding tot diëtist gedaan. Met veel plezier heb ik een aantal jaren in veel verschillende wijken van Rotterdam spreekuur gehad als diëtist. Ik vond het heerlijk om alle verhalen van de mensen te horen, ook al waren deze verhalen regelmatig niet rooskleurig. Ik wilde graag meer voor deze mensen kunnen betekenen, maar ik had als diëtist daar te weinig kennis en mogelijkheden voor. 

Vanwege de twee postpartum depressies die ik kreeg, ben ik in de eerste jaren met de kinderen niet aan het werk gegaan, maar heb ik mij gericht op mijn eigen welzijn en dat van mijn gezin. Om ook buitenshuis een manier van zingeving te vinden, heb ik vrijwilligerswerk gedaan. Helpen bij vele activiteiten op school tot het geven van kookworkshops aan jongeren in een begeleid wonen project.

Door het volgen van een systemisch coachopleiding in 2017-2018, kreeg ik vaardigheden en mogelijkheden om mensen wél verder te kunnen begeleiden, waar ik dat in mijn functie als diëtist niet kon. Wat voelde dit goed! Het paste helemaal bij mij en voor mij werd duidelijk dat ik als zelfstandige hiermee verder wilde.

In de coronaperiode heb ik een rustige start gemaakt met het opzetten van een coachpraktijk en ondertussen kwam er ook een schrijfopleiding op mijn pad. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen, want het was voor mij duidelijk geworden dat ik met name omtrent psychische klachten in het (aanstaande) ouderschap, veel te bieden heb.

Hoe mooi is het dan om mijn eigen ervaring in boekvorm te kunnen delen?

Om deze ouders nog beter te kunnen begeleiden, heb ik in 2023 de opleiding tot perinataal counselor gevolgd. Het voelt heel goed om nu een compleet pakket in huis te hebben waarmee ik ouders kan bijstaan in hun meest kwetsbare fase.

In mijn missie om meer bekendheid te geven aan postpartum depressie, richt ik mij ook op zorgprofessionals. Als zij dit sneller kunnen herkennen en erkennen, krijgen ouders en hun gezin ook sneller de juiste hulp aangeboden en dat is van groot belang.

Er wordt weleens aan mij gevraagd of ik het niet zwaar vind om het telkens over dit onderwerp te hebben.

Natuurlijk is het een beladen onderwerp en kan ik er emotioneel van worden als ik mij weer helemaal verplaats in mijn depressie van destijds of als ik de verhalen van andere ouders hoor.

Maar het is ook een periode die ik inmiddels talloze keren doorleefd heb en waarvan ik nu kan zeggen dat het echt bij mij hoort en ik de depressies heb verweven in mijn levensverhaal.

Daarnaast haal ik er ontzettend veel energie en voldoening uit als ik hoor hoe fijn ouders het vinden om mijn verhaal te horen, zich te kunnen herkennen en zich begrepen te voelen als ik op mijn beurt naar hun verhaal luister.

En als ik van zorgprofessionals terugkrijg dat mijn verhaal ze echt nieuwe inzichten heeft gegeven in het herkennen van psychische klachten en de omgang daarmee, dan ben ik alleen maar heel blij dat ik mijn ervaringen op deze manier positief kan inzetten.

Waar ik nog meer blij van word? Taarten bakken en salsadansen!

Het bakken en dansen zijn bezigheden die ik al mijn hele leven doe en die mij ook door moeilijke tijden heen helpen. In mijn boek kun je lezen dat ik dit tijdens mijn depressies, bewust ben gaan opzoeken.